BlogGDPRKontakt
BLOG | WEBINÁŘ

Proč by každá obec měla mít AED?

V nedávném webináři na našem Youtube kanále jsme měli čest přivítat Lukáše Vaise, vedoucího výukového střediska zdravotnické záchranné služby, který se s námi podělil o své bohaté zkušenosti a znalosti ohledně automatizovaných externích defibrilátorů (AED). Cílem bylo osvětlit, proč je důležité, aby každá obec měla alespoň jeden AED a jak zásadní roli hrají tato zařízení při zachraňování životů.

Prvním a často diskutovaným tématem byla potřeba pravidelného školení nejen odborníků, ale i laické veřejnosti. Lukáš zdůraznil, že ačkoliv není legislativně povinné školit obyčejné občany v poskytování první pomoci, bylo by ideální, kdyby každý uměl základy této dovednosti už od základní školy. Pravidelné školení za účasti sociálních služeb, domovů důchodců či zaměstnanců firem je nezbytné pro zajištění připravenosti a schopnosti rychle a efektivně reagovat v kritických situacích.

Dalším klíčovým bodem byla dostupnost a snadné použití AED. Lukášova vize je mít defibrilátory volně dostupné bez nutnosti odemykat je zámkem, což by v naléhavé situaci mohlo znamenat záchranu cenných sekund a následně i lidského života. AED by měly být jednoduché na ovládání, intuitivní, vybavené zvukovou a vizuální navigací, aby je mohl použít i neproškolený jedinec. Lukáš opakovaně zdůrazňoval, že nejhorší je neposkytnout žádnou pomoc, a proto je důležité, aby byly defibrilátory dostupné a připravené k okamžitému použití.

Nemalou výzvou zůstává finanční náročnost pořízení AED a jejich efektivní umístění. Ačkoliv náklady na provoz jsou relativně nízké, pořízení samotného přístroje a jeho pravidelná údržba představují finanční závazek. Lukáš doporučil obcím uvážit dlouhodobé přínosy a zvážit spolupráci s místními složkami, jako jsou hasiči či policie, aby bylo zařízení dostupné tam, kde je riziko náhlé srdeční zástavy nejvyšší. Spolupráce mezi obecními složkami a záchrannými službami je klíčová pro rychlé doručení AED k pacientovi.

ROZHOVOR NAJDETE ZDE.